Wat is Autogeen lassen

Autogeen lassen is een lasmethode waarbij gelast wordt met een zeer hete vlam met behulp van een speciale brander. Voor het creëren van deze hete vlam wordt meestal gebruik gemaakt van acetyleen in combinatie met zuivere zuurstof.

 

› Lees verder

Door deze combinatie wordt autogeen lassen ook wel zuurstof-acetyleenlassen of gassmeltlassen genoemd. De brander wordt bij het autogeen lassen met één hand vast gehouden. Met de andere hand wordt vulmiddel aangebracht.

Autogeen apparatuur kan op drie manieren worden toegepast.

  • Lassen van laag gelegeerd staal tot max. 8 mm plaatdikte.
  • Hardsolderen van metalen zoals koper en zilver.
  • Snijbranden van staalsoorten.

Autogeen lassen is tegenwoordig grotendeels vervangen door elektrisch lassen en wordt met name gebruikt in de verwarmingsindustrie voor het lassen van leidingen.

Autogeen lasser worden: niveau en toelatingseisen

Je kunt een opleiding tot autogeen lasser volgen op vier niveaus. Voor alle opleidingen gaan we ervan uit dat je de lesstof van het onderliggende niveau beheerst. Dit betekent bijvoorbeeld dat je voor de opleiding autogeen lassen op niveau 2, het basisboek en de lesstof autogeen lassen 1 en 2 beheerst.

 

  • Niveau 1: staat open voor iedereen
  • Niveau 2: een diploma autogeen lassen niveau 1 is gewenst, maar niet verplicht
  • Niveau 3: een diploma autogeen lassen niveau 2 is gewenst, maar niet verplicht
  • Niveau 4: een diploma autogeen lassen niveau 3 is verplicht

Inhoud opleiding

Meer informatie over de theorie en praktijk vind je hier. De opleider van jouw keuze kan je uitgebreide informatie geven.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden voor de opleiding bij de erkende opleider van jouw keuze.

Examen

De examens worden opgesteld en afgenomen door het Nederlands Instituut voor Lastechniek. Het examen wordt afgenomen onder toezicht van een NIL-examinator.