Pressure Equipment Directive (PED)

De Pressure Equipment Directive (PED) is een Europese richtlijn voor drukapparatuur waarvan de ontwerp procesdruk groter is dan 0,5 bar. Dit maakt CE-markering wettelijk verplicht.

› Lees verder

De richtlijn 2014/68/EU is per 19 juli 2016 volledig in werking. De PED is dus van toepassing op drukhoudende toestellen als tanks, ketels en veiligheidsappendages. De richtlijn is opgesteld om de kwaliteit te borgen, nationale wetgevingen te harmoniseren om het vrij handelsverkeer te bevorderen en de veiligheid voor personen en omgeving te vergroten.

Erkende Onafhankelijk instelling voor de PED

Het NIL is door de Nederlandse overheid aangewezen als Erkende Onafhankelijke Instelling voor de kavel lassen. Het NIL is daarmee bevoegd om PED diensten uit te voeren met betrekking tot:

 

  • Het goedkeuren van de vakbekwaamheid van personen die permanente verbindingen maken als onderdeel van drukapparatuur overeenkomstig punt 3.1.2 van bijlage I van de richtlijn in de risicocategorie II, III of IV;
  • Het goedkeuren van lasmethodes, die permanente verbindingen maken als onderdeel van drukapparatuur overeenkomstig punt 3.1.2 van bijlage I van de richtlijn in de risicocategorie II, III of IV.

Je vindt hier het artikel van de Staatscourant voor aanwijzing voor het keuren van drukapparatuur.

Interesse?

Wil je meer weten over wat we voor jou kunnen betekenen op het vlak van bedrijfs- of persoonscertificatie? Neem dan contact met ons op via 088 0187000 of stuur een mail naar bedrijfscertificatie@nil.nl (bedrijven) of certificatie@nil.nl (personen).