Lassers- kwalificatie

Het borgen van specifieke vakbekwaamheid van medewerkers is in toenemende mate een beleidsaspect geworden binnen het management van lasbedrijven. Goed opgeleide medewerkers is een must maar voor de continuïteit van een bedrijf is het onderhouden van kennis en vaardigheden net zo belangrijk. Het kunnen aantonen hiervan is niet alleen gerelateerd aan verplichte wet- en regelgeving maar bied ook onderscheidend vermogen voor het bedrijf.

Persoonscertificatie is een middel wat op grote schaal hier voor wordt toegepast in uiteenlopende branches. Voorbeelden hiervan zijn onder andere piloten, advocaten, heftruckchauffeurs en BHV’ers. Voor de lasser, de meest voorkomende functie binnen het vakgebied lassen, ondersteunt het NIL de lasbedrijven met de implementatie van persoonscertificatie.

Een certificaat van vakbekwaamheid, ook wel persoonscertificaat genoemd, is een certificaat waarmee je als lasser aantoont dat je voldoet aan de eisen van een specifiek beroepsprofiel. Op dit moment zijn er al meer dan 2300 geldige lasserkwalificaties in omloop.

Waarom een lasserskwalificatie van het NIL?

Als certificatie instelling is het NIL geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie voor de EN-ISO/IEC 17024, de norm voor internationale persoonscertificatie. Tevens is het NIL erkend door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) waardoor de uitgegeven lasserskwalificaties ook erkend wordt voor laswerkzaamheden onder de Pressure Equipment Directive (PED). Dit is verplicht Vanaf 1 april 2023 is het, voor PED cat II en hoger, verplicht om lassers in te zetten die in het bezit zijn van geaccrediteerde lasserskwalificaties zoals is vastgelegd in de EA-2/17 M:2020.

Sinds 1 september 2022 is het NIL, exclusief in Nederland, geaccrediteerd door de European Welding Federation (EWF) voor het uitgeven van lasserskwalificaties. Het EWF heeft een eigen certificatiestuctuur ontwikkeld, het EWF Welder Certification System, waarin op dit moment ca 50.000 geldige lascertificaten in omloop zijn. Binnen Nederland is het NIL de enige certificatie instelling die hiervoor is geaccrediteerd. Het EWF heeft een grote naamsbekendheid onder (inter)nationale lastechnici waardoor het NIL certificaat betrouwbaarheid, herkenbaarhied en internationale erkenning met zich meebrengt.

Hoe kan ik een
lasserskwalificatie aanvragen?

In samenwerking met een sterk team van Gemachtigde Organisaties kunnen wij lassers volgens alle geldende lasnormen certificeren. Deze professionele organisaties zijn, na een NIL-audit bevoegd om lasproeven te organiseren, af te nemen en visueel te beoordelen. Voor de voorwaarden voor certificatie of een offerte kun je direct contact opnemen met het NIL of met een Gemachtigde Organisatie van je keuze.

Wil je meer informatie over onze werkwijze of heb je inhoudelijke vragen? Neem dan contact met onze certificatie afdeling via 088-0187000 of stuur een email naar certificatie@nil.nl

Het certificatieproces

Wij kwalificeren als onafhankelijk instituut je lashandvaardigheid. Concreet betekent dit dat je als lasser een specifiek werkstuk last in een bepaalde positie en met een specifiek toevoegmateriaal. Een onafhankelijke examinator houdt toezicht tijdens de afname van je lasproef. Na afloop beoordeeld de examinator je werkstuk visueel. Bij een positieve beoordeling wordt het gelaste werkstuk (niet) destructief beoordeeld door een geaccrediteerd laboratorium. Als alle resultaten positief zijn, ontvang je een NIL lasserskwalificatie. Het proces van het certificeren van lassers is schematisch weergegeven via deze link.

Onder vermelding van je naam en certificaatnummer publiceren we je certificaat in de NIL certificatiedatabase. Deze database is publiekelijk toegankelijk via de NIL website. Op deze wijze is de geldigheid van je certificaat gevalideerd en geborgd.

Interesse?

Wil je meer informatie over onze werkwijze, geldigheidsgebieden of over de normen voor lasserskwalificaties, neem dan contact met ons op via certificatie@nil.nl of 088 0187000.