Wat is BMBE-lassen?

BMBE is de afkorting van booglassen met beklede elektrode. Deze veelgebruikte lasmethode is een elektrisch lasproces waarbij gebruik wordt gemaakt van een elektrode die afsmelt. De kern van de elektrode bestaat uit een metalen draad. Deze metalen draad geleidt stroom. Ook wordt de metalen draad gebruikt als toevoegmateriaal.

› Lees verder

Je hebt bij deze methode geen beschermgas nodig. Je kunt er daardoor ook goed buiten mee lassen. Het is een geliefde lasmethode bij doe-het-zelvers, maar het wordt ook veel professioneel gebruikt bij kleine maatwerk-klussen.

Dit lasproces wordt o.a. gebruikt in de machinebouw, scheepsbouw, bruggenbouw en offshore en wordt met name buiten en bij reparatiewerkzaamheden veel toegepast.

BMBE-lasser worden: niveau en toelatingseisen

Je kunt een opleiding tot BMBE-lasser volgen op vier niveaus. Voor alle opleidingen gaan we ervan uit dat je de lesstof van het onderliggende niveau beheerst. Dit betekent bijvoorbeeld dat je voor de opleiding BMBE-lassen op niveau 2, het basisboek en de lesstof BMBE-lassen 1 en 2 beheerst.

  • Niveau 1: staat open voor iedereen
  • Niveau 2: een diploma BMBE-lassen niveau 1 is gewenst, maar niet verplicht
  • Niveau 3: een diploma BMBE-lassen niveau 2 is gewenst, maar niet verplicht
  • Niveau 4: een diploma BMBE-lassen niveau 3 is verplicht

Inhoud opleiding

Meer informatie over de theorie en praktijk vind je hier. De opleider van jouw keuze kan je uitgebreide informatie geven.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden voor de opleiding bij de erkende opleider van jouw keuze.

Examen

De examens worden opgesteld en afgenomen door het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL). Het examen wordt afgenomen onder toezicht van een NIL-examinator.