Wat is MAG-lassen?

De naam MAG is een afkorting en staat voor Metal Active Gas. Er wordt een gasmengsel van argon, kooldioxide en in sommige gevallen een beetje zuurstof gebruikt. Bij dit lasproces wordt tijdens het lassen continu een draad aangevoerd. Tussen deze draad en het werkstuk wordt een boog gevormd

› Lees verder

MAG-lassen is tegenwoordig een van de meeste gebruikte lasprocessen door zijn veelzijdigheid en snelheid. De mogelijkheid tot mechanisatie en robotisatie en hoge flexibiliteit dragen hier zeker aan bij.

Vaak wordt het MAG-lassen gebruikt bij de productie van voertuigen, voor tanks en leidingen of in de machinebouw. Ook in de scheepbouw en offshore industrie is het MAG lassen niet meer weg te denken.

Het MAG lasproces wordt vooral in de werkplaats toegepast. Buiten kan door wind- en weersinvloeden het beschermgas wegwaaien. Dit kan oxidatie en gaatjes aan de lasnaad geven en dus kwaliteitsverlies tot gevolg.

MAG-lasser worden: niveau en toelatingseisen

Je kunt een opleiding tot MAG-lasser volgen op vier niveaus. Voor alle opleidingen gaan we ervan uit dat je de lesstof van het onderliggende niveau beheerst. Dit betekent bijvoorbeeld dat je voor de opleiding MAG-lassen op niveau 2, het basisboek en de lesstof MAG-lassen 1 en 2 beheerst.

 • Niveau 1: staat open voor iedereen
 • Niveau 2: een diploma MAG-lassen niveau 1 is gewenst, maar niet verplicht
 • Niveau 3: een diploma MAG-lassen niveau 2 is gewenst, maar niet verplicht
 • Niveau 4: een diploma MAG-lassen niveau 3 is verplicht

  Inhoud opleiding

  Meer informatie over de theorie en praktijk vind je hier. De opleider van jouw keuze kan je uitgebreide informatie geven.

   Aanmelden

   Je kunt je aanmelden voor de opleiding bij de erkende opleider van jouw keuze.

   Examen

   De examens worden opgesteld en afgenomen door het Nederlands Instituut voor Lastechniek. Het examen wordt afgenomen onder toezicht van een NIL-examinator