Wat is MIG-lassen?

De naam MIG is een afkorting en staat voor Metal Inert (niet-actief) Gas. Bij dit lasproces wordt tijdens het lassen continu een draad aangevoerd. Tussen deze draad en het werkstuk wordt een boog gevormd (booglassen).

› Lees verder

Er wordt met massieve draden gelast. Het is in grote mate vergelijkbaar met MAG-lassen; daarbij wordt, in plaats van een niet-actief gas, gebruikgemaakt van een actief gas.

MIG-lassen is tegenwoordig een van de meest gebruikte lasprocessen dankzij zijn veelzijdigheid, snelheid, hoge flexibiliteit en de mogelijkheid tot mechanisatie en robotisatie.

Het proces wordt o.a. gebruikt in de aluminium jachtenbouw, constructiebouw, kassenbouw apparatenbouw en bruggenbouw.

MIG-lasser worden: niveau en toelatingseisen

Je kunt een opleiding tot MIG-lasser volgen op vier niveaus. Voor alle opleidingen gaan we ervan uit dat je de lesstof van het onderliggende niveau beheerst. Dit betekent bijvoorbeeld dat je voor de opleiding MIG-lassen op niveau 2, het basisboek en de lesstof MIG-lassen 1 en 2 beheerst.

 • Niveau 1: staat open voor iedereen
 • Niveau 2: een diploma MIG-lassen niveau 1 is gewenst, maar niet verplicht
 • Niveau 3: een diploma MIG-lassen niveau 2 is gewenst, maar niet verplicht
 • Niveau 4: een diploma MIG-lassen niveau 3 is verplicht

  Inhoud opleiding

  Meer informatie over de theorie en praktijk vind je hier. De opleider van jouw keuze kan je uitgebreide informatie geven.

   Aanmelden

   Je kunt je aanmelden voor de opleiding bij de erkende opleider van jouw keuze.

   Examen

   De examens worden opgesteld en afgenomen door het Nederlands Instituut voor Lastechniek. Het examen wordt afgenomen onder toezicht van een NIL-examinator.