International Welding Engineer (IWE)

De opleiding tot International Welding Engineer (Laspraktijkingenieur) is bedoeld voor ingenieurs die werken in de lastechniek.

› Lees verder

De opleiding geeft een brede kijk op het gebied van de lastechnologie en metaalkunde en is daardoor een goede uitgangspositie voor het verrichten van meer gespecialiseerd werk.

De opleiding geeft invulling aan alle eisen zoals gesteld in EN-ISO 14731 ten aanzien van het hoogste niveau van ‘Lascoordinatie: personeel met uitgebreide technische kennis’ (zie ook bijlage A van EN-ISO 14731). De opleiding is onderverdeeld in vier modules en bestaat uit een theoretisch en praktisch gedeelte.

Toelatingseisen

 • Diploma/getuigschrift van een technische of aan techniek gerelateerde erkende opleiding afgerond met minimaal een Bachelor of ingenieurstitel, minimaal EQF level 6.
 • Heb je een diploma in een andere richting, maar voldoende ervaring op het gebied van lastechniek dan beoordeelt de examencommissie of je toegelaten kunt worden.

  Aanmelden

  Je kunt je aanmelden voor de opleiding bij de erkende opleider van jouw keuze.

   

  Inhoud opleiding

  Meer informatie over de verschillende modules vind je hieronder. De opleider van jouw keuze kan je uitgebreide informatie geven.

  Module I

  Processen en Apparatuur

  Module II

  Materialen en hun gedrag bij het lassen

  Module III

  Constructies en Ontwerp

  Module IV

  Fabricage en toepassingen

   Examen

   De examens worden opgesteld en afgenomen door het NIL. Iedere module wordt met een examen afgesloten volgens de voorschriften die zijn vastgesteld door International Institute of Welding (IIW) en een verklaring van de school voor het praktijkgedeelte. Na het positief afsluiten van de vier modules en het praktijkgedeelte ontvang je het internationale diploma ‘International Welding Engineer’. Op basis van dit diploma kun je een aanvraag voor een NIL-certificaat Laspraktijkingenieur indienen.