Vakmanschap en talent in de schijnwerpers
De technieksector heeft dringend behoefte aan goed opgeleide vakmensen. Om jongeren enthousiast te maken voor het lasvak en ze een podium te geven, organiseert het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) jaarlijks de NIL Laswedstrijden. Tijdens deze wedstrijden namen 70 vmbo- en praktijkschoolleerlingen uit heel Nederland het tegen elkaar op in de disciplines MAG- en TIG-lassen.
Na drie regionale voorrondes vond op 11 maart de landelijke finale plaats bij SMEOT in Hengelo, waar de beste jonge lassers van Nederland werden gehuldigd.
Van regionale voorrondes naar de finale
De weg naar de finale begon met drie regionale voorrondes:
- Cuijk – Vakopleiding Techniek
- Rotterdam – Techniek College Rotterdam
- Groningen – Noorderpoort College
Per locatie kwalificeerden de beste twee MAG-lassers en de beste TIG-lasser zich voor de finale in Hengelo. Benieuwd naar de winnaars van de voorrondes? Kijk dan onder dit artikel.
Een uitdagende finale bij SMEOT in Hengelo
Tijdens de finale kregen de deelnemers drie uur de tijd om een houtkachel in elkaar te lassen. Het materiaal en de werktekening werden ter plekke uitgereikt en mochten vooraf door de deelnemers en hun begeleiders worden bestudeerd. Ook mochten zij gezamenlijk de werkstukken hechten. Daarna begon het echte werk: lassen en nabewerken.
De jury, bestond uit ervaren vakmensen. Richard Roolvink (kwaliteitsmanager bij Apparatenbouw Ootmarsum en oud-deelnemer aan de WorldSkills) en Luuk ter Mors (werkzaam bij A. Leering in Enschede en deelnemer aan de Nederlandse Kampioenschappen lassen), beoordeelde de werkstukken.
Na een spannende wedstrijd kwamen Jan Dirk van den Berg (Van Lodensteincollege Hoevelaken) en Arefin Ahmed (CSG Reggesteyn) als winnaars uit de bus. Jan Dirk won in de categorie MAG-lassen, terwijl Arefin, met zijn 14 jaar de jongste deelnemer, de titel veroverde in de categorie TIG-lassen.
Tekst gaat verder onder de foto’s

Podium MAG-lassen:
- Jan Dirk van den Berg (Van Lodensteincollege Hoevelaken)
- Wessel Damen
- Wibe Hammann
Podium TIG-lassen:
- Arefin Ahmed (CSG Reggesteyn, 14 jaar en jongste deelnemer)
- Lionne Horst
- Tyler Payne
Alle podiumkandidaten ontvingen een cadeaubon van Certilas. De winnaars van de eerste plaats kregen daarnaast een lashelm van Lincoln als extra prijs voor hun prestatie.
Kennismaking met de praktijk
Naast de wedstrijd kregen de deelnemers de kans om de praktijk van dichtbij te zien:
- In Cuijk bezochten de leerlingen Kepser, waar ze een kijkje kregen in een professioneel metaalverwerkend bedrijf.
- In Rotterdam gaf Mercon een presentatie over de vele projecten waar metaalconstructies en dus lassen een onderdeel van uitmaken. Zij schetsten een beeld van de carrièremogelijkheden binnen de lastechniek.
- In Groningen was er een excursie naar de Gasunie, waar de lasser een essentiële rol speelt bij het maken van veilige verbindingen.
Deze praktijkervaringen helpen leerlingen, ouders en docenten bij het maken van een bewuste studiekeuze richting een toekomst in de techniek.
“Deze wedstrijden laten zien hoeveel las-talent er op vmbo- en praktijkscholen rondloopt. We hopen dat deelnemers enthousiast raken en verder willen in het vak.” zegt Imre Németh, directeur van het NIL.
Internationale ambities
Naast de NIL Laswedstrijden vonden er ook andere wedstrijden plaats, zoals de MBO Skills Heroes NK-finales, die later die week werden georganiseerd. Hier wordt gezocht naar talent dat Nederland internationaal kan vertegenwoordigen op wedstrijden zoals WorldSkills en de Europese laswedstrijd in Denemarken. De finalisten van de vmbo-wedstrijden kunnen hierin een belangrijke eerste stap zetten.
Meer dan alleen een wedstrijd
Tijdens de regionale wedstrijden lasten de deelnemers het NIL niveau 1 werkstuk, waardoor zij ook een praktijkverklaring voor het NIL niveau 1 examen konden behalen. 76% van de deelnemers heeft deze praktijkverklaring behaald, wat een sterke basis legt voor een vervolgopleiding in de lastechniek en uiteindelijk een carrière in de metaal-industrie.
Daarnaast biedt het NIL samen met sponsoren de mogelijkheid om ook het theorie-examen af te leggen. Als dat lukt, wordt de praktijkverklaring omgezet in een officieel NIL niveau 1 diploma.
Dank aan alle sponsoren, scholen, juryleden/examinatoren en supporters
De NIL Laswedstrijden zijn alleen mogelijk dankzij de inzet van scholen, examinatoren, docenten, wedstrijdlocaties, bedrijfssponsoren, ouders, grootouders en natuurlijk de deelnemers zelf. We willen dan ook iedereen hartelijk bedanken voor hun bijdrage.
De laswedstrijden in 2025 werden mede mogelijk gemaakt door:
Winnaars van de voorrondes:
Cuijk
Podium MAG-lassen
- Wessel → door naar de finale
- Jan Dirk → door naar de finale
- Donat
Winnaar TIG-lassen
- Tyler → door naar de finale
Rotterdam
Podium MAG-lassen
- Dave → door naar de finale
- Wibe → door naar de finale
- Joey
Winnaar TIG-lassen
- Lionne → door naar de finale
Groningen
Podium MAG-lassen
- Lisanne → door naar de finale
- Tim → door naar de finale
- Thijs
Winnaar TIG-lasser
- Arefin → door naar de finale