Wat is TIG-lassen?

De naam is een afkorting en staat voor Tungsten Inert Gas en dankt zijn naam aan de Engelse naam voor wolfraam (Tungsten) en het gebruik van een inert (niet-actief) gas. TIG-lassen is een nauwkeurige lastechniek waarmee je een zeer hoge laskwaliteit kunt bereiken.

› Lees verder

TIG-lassen behoort tot de categorie ‘elektrisch booglassen’. TIG-lassen wordt gezien als een moeilijke vorm van lassen, omdat het toevoegmateriaal handmatig toegevoegd moet worden. Er zijn dus altijd twee handen nodig tijdens het proces.

De kwaliteit van TIG-lassen zit voornamelijk in de lasser zelf. Een vaardige lasser kan met het TIG-lasproces hoge kwaliteit leveren. TIG-lassen is met name geschikt voor roestvaststaal en aluminium.

TIG-lassen wordt veel gebruikt bij specialistisch leidingwerk, bijvoorbeeld voor de zuivelindustrie en als er hoge eisen aan de laskwaliteit en -uiterlijk worden gesteld.

TIG-lasser worden: niveau en toelatingseisen

Je kunt een opleiding tot TIG-lasser volgen op vier niveaus. Voor alle opleidingen gaan we ervan uit dat je de lesstof van het onderliggende niveau beheerst. Dit betekent bijvoorbeeld dat je voor de opleiding TIG-lassen op niveau 2, het basisboek en de lesstof TIG-lassen 1 en 2 beheerst.

 • Niveau 1: staat open voor iedereen
 • Niveau 2: een diploma TIG-lassen niveau 1 is gewenst, maar niet verplicht
 • Niveau 3: een diploma TIG-lassen niveau 2 is gewenst, maar niet verplicht
 • Niveau 4: een diploma TIG-lassen niveau 3 is verplicht

  Inhoud opleiding

  Meer informatie over de theorie en praktijk vind je hier. De opleider van jouw keuze kan je uitgebreide informatie geven.

   Aanmelden

   Je kunt je aanmelden voor de opleiding bij de erkende opleider van jouw keuze

   Examen

   De examens worden opgesteld en afgenomen door het Nederlands Instituut voor Lastechniek. Het examen wordt afgenomen onder toezicht van een NIL-examinator.