Ongekend goed lastalent bij de Laswedstrijden voor vmbo- en praktijkscholen

De beste lasser van Nederland voor VMBO en praktijkscholen is bekend!

Ivo Lubbers van scholengemeenschap Reggesteyn mag zich “De beste lasser van Nederland voor VMBO en praktijkscholen” noemen met MAG-lassen met een 8,5 gemiddeld voor alle lassen. De laswedstrijden van 2024 zijn weer achter de rug! En wat waren het weer mooie dagen met heel veel jong lastalent!

Er vonden edities plaats in Groningen (Noorderpoort), Zaandam (Tetrix Techniekopleidingen) en Cuijk (Vakopleiding Techniek), Eindhoven (VDL Lasindustrie) en Rotterdam (Techniek College Rotterdam) met een landelijke finale bij Smeot in Hengelo en wat hebben deze jongeren ons weer verbaasd! NIL-examinator Wout van Eeks beoordeelde het werk in Groningen (samen met Klaas Heres) en is blij met al dit jonge talent “Er is ongelofelijk mooi gelast, dit zie ik niet elke dag!”. Ook Harry de Leeuw, die het werk Bij Tetrix in Zaandam examineerde keek z’n ogen uit. “Ik geef niet snel een 8 maar ik heb er nu toch al een aantal gegeven, en die zijn echt verdient!”

In totaal deden er dit jaar maar liefst 103 getalenteerde jongeren mee aan deze wedstrijden met een slagingspercentage van 76%. Het NIL wil samen met de scholen, de sponsoren en de wedstrijdlocaties een bijdrage leveren om jonge mensen te enthousiasmeren om te kiezen voor een vak in de lastechniek. Alleen met voldoende nieuwe instroom van jonge vakmensen is de continuïteit van lastechnische bedrijven en de lasindustrie in Nederland gewaarborgd.

Rob Bloks, opleidingsmanager bij VDL Nederland, zegt: “VDL is een metaalbedrijf waar veel gelast wordt, dus het is voor ons belangrijk om het lassen onder de aandacht te brengen onder jongeren. Als VDL voelen we de verantwoordelijkheid om mee te werken aan dit soort events omdat de lastechniek ook voor ons heel belangrijk is. We hebben tijdens deze dag met plezier rondleidingen verzorgd door twee vestigingen, iets wat we al jaren doen met de VDL bus on tour. Events zoals de laswedstrijden geven ons de kans om jongeren te laten zien dat de lastechniek echt een belangrijk beroep is en dat er in de lastechniek ook vervolgopleidingen zijn. Lassen is niet zomaar lassen!”

Jan Beunk, docent bij Jacobus Fruytier SG, geeft aan: “Vanaf het moment van opgave had ik de jongens in beeld die als kandidaat in aanmerking kwamen. De jongens waren gelijk enthousiast, wat ook voor mij een bevestiging was dat ik de juiste keuze had gemaakt. Mijn ervaring is dan ook dat het motiverend werkt. De jongens komen tijdens de wedstrijden in contact met bedrijven die hun vak weer presenteren aan de leerlingen. De leerlingen zorgen dan onderling voor de promotie van het vak. Onze leerlingen van klas drie zijn nu ook al gemotiveerd om volgend jaar meet te dingen naar een plek op de regio wedstrijden.”

Ook docent Jos Kouws is enthousiast: “Als vrij nieuwe docent in het praktijkonderwijs vind ik de laswedstrijd door het NIL verzorgd een hele mooie erg goed georganiseerde wedstrijd, waar in niet alleen de beste leerling lassers om een podium plaats strijden, maar ook de docenten \ scholen met elkaar op een leuke manier gaan strijden om de eer, bijna iedereen wil graag uitblinken en zijn beste kant laten zien. Daarom denk ik dat het organiseren van een laswedstrijd docenten uitdaagt om nog beter hun best gaan doen om op een nog hoger niveau te gaan lesgeven om volgende keer met hun leerlingen ook kans te maken op een eerste tweede of derde prijs. Dit brengt op een sportieve manier hun niveau van lesgeven weer omhoog, dus je kan wel zeggen dat de uitdaging motiveert. Ik vind het belangrijk om jongeren goed te leren lassen en behalve dat het een leuk vak is, is het ook een interessant vak waarmee je in de toekomst ook een hele goede boterham kunt verdienen.”

 Niet alleen een wedstrijd

Bij de regionale wedstrijd is als werkstuk het NIL niveau 1 werkstuk ingezet, waardoor de leerlingen direct hun praktijkverklaring konden behalen. Het slagingspercentage voor de praktijk, is met 76% ruim boven het landelijk gemiddelde van niveau 1 kandidaten, en dat op deze jonge leeftijd. Met de praktijkverklaring leggen zij alvast een mooie basis voor een vervolgopleiding en uiteindelijk een baan in de metaaltechniek. Bovendien biedt het NIL samen met de sponsoren hen de mogelijkheid om ook nog theorie-examen te doen. Als ze dat halen, wordt de praktijkverklaring omgewisseld voor een heus NIL-diploma.

Met dank aan alle sponsoren, scholen en examinatoren

Alleen met de hulp en inzet van de examinatoren, deelnemende scholen, docenten, wedstrijdlocaties en natuurlijk alle kandidaten kunnen wij als NIL deze laswedstrijden organiseren. We willen dan ook iedereen hartelijk danken voor de inzet, hulp en bijdragen! De sponsoren van de laswedstrijden zijn:
Empatec, Certilas, Lastotaal, Valk Welding, Lascon, Van Beek Transportschroeven Drunen, Kuilnicos, CEA Weld, 3M,  Lorch, Leenstra Drachten, GT Lastechniek, SIF, Bus Industrial, Lastechniek Rivierenland, Kumoweld, SMEOT, Tetrix Techniekopleidingen, Regio College, Op den Velde, Sterk Techniek Onderwijs, Hoffman, Migatronic, Techniek College Rotterdam, Vakopleiding Techniek Cuijk, Noorderpoort College, VDL Lasindustrie, Lincoln Electric, Laspartners Multiweld, Skills Heroes en Techlands.

 

Bekijk hieronder de foto’s

Bekijk hieronder ook de reportage van SBS6:

Winnaars:

Groningen bij Noorderpoort:

  • 1ste MAG            Ivo Lubbers         Reggesteyn – naar finale voor MAG
  • 2de MAG             Bob Droste         SG Canisius
  • 3de MAG             Joost Vrolijken   Vechtdalcollege Ommen

Beste TIG lasser naar finale:

  • Bridget Prins      Ubbo Emmius Praktijkonderwijs naar de finale voor TIG

Zaandam Bij Terix techniek Opleidingen:

  • 1ste MAG Laurens Meuleman       Jacobus Fruytier SG – naar de finale voor MAG
  • 2de MAG Thijmen de Vries           Anna Maria van Schurmanschool
  • 3de MAG Rutger Ligtenberg          Jacobus Fruytier SG

Beste TIG lasser naar finale:

  • Rick Kampert      Jacobus Fruytier SG – naar de finale voor TIG

Cuijk bij Vakopleiding Techniek

  • 1ste MAG            Sjoerd Borgonjen – Montessori College Groesbeek – naar de finale voor MAG
  • 2de MAG             Lars van Dijk – Fioretti College
  • 3de MAG             Puck van Wijk- Mondial college

Geen TIG-lassers op deze regionale  wedstrijd

Eindhoven bij VDL Lasindustrie

  • 1ste MAG  Mathijs de Wolff – Toorop talentcollege – naar finale voor MAG
  • 2de MAG Hein Scheepens – Kempenhorst College
  • 3de MAG Kimmy Versteeg – Nehalennia

Beste TIG lasser naar finale:

  • Rens Geerdink   Twents Carmel College – naar de finale voor TIG

Rotterdam bij Techniek College Rotterdam

  • 1ste MAG     Ide Mieras   Calvijn College – naar de finale voor MAG
  • 2de MAG     Jayden Snoek              GsG Het Segment
  • 3de MAG     Gees van Broekhoven             Tessenderlandt

Beste TIG lasser naar finale:

  • Iman Deurloo     Calvijn College – naar de finale voor TIG

Uitslagen landelijke finale:

  • 1ste MAG-lassen: Ivo Lubbers van scholengemeenschap Reggesteyn
  • 2de MAG-lassen: Laurens Meuleman van Jacobus Fruytier scholengemeenschap
  • 3de MAG-lassen: Ide Mieras van het Calvijn College
  • 1ste TIG-lassen: Iman Deurloo van het Calvijn College
  • 2de TIG-lassen: Bridget Prins van Ubbo Emmius Praktijkonderwijs
  • 3de TIG-lassen: Rens Geerdink van Twents Carmel College

Beste lasser van Nederland voor vmbo en praktijkscholen:

  • Ivo Lubbers met MAG-lassen met een 8,5 gemiddeld voor alle lassen